woensdag 1 februari 2012

De tien grootste gelukzaligheden van kinderboekenschrijvers en illustratoren

Op het weblog van Marcel van Driel staat een top tien van ergernissen van kinderboekenschrijvers die lees je hier; http://stoerboek.nl/. Erg leuk en heel herkenbaar! Maar wij zijn soms ook de best zeurende beroepsgroep van Nederland dus daarom hier ook eens een top tien van de gelukzaligheden van het kinderboeken schrijven en illustreren.

1. Je kunt thuis werken.
2. Je hoeft nooit op tijd op je werk te zijn.
3. Om die zelfde reden als 2 hoeft je haar dus nooit geföhnd, je lippen niet gestift, je overhemden niet gestreken te zijn enzovoort.
4. Om die reden hierboven heb je veel meer tijd over om te werken!
5. Je kunt uit het raam staren en toch aan het werk zijn.
6. Je kunt naar de dierentuin gaan en toch aan het werk zijn.
7. Je kunt een boek lezen en aan het werk zijn.
8. Je kunt iemand waar je de pest aan hebt een rol geven in je boek en als illustrator kun je de gehate persoon zelfs tekenen als een neushoorn die de waterpokken heeft, geen haan die er naar kraait.
9. Je kunt oneindig veel boeken kopen en afschrijven als vakliteratuur.
10. Je hebt collega's met het beste gevoel voor humor van de hele wereld.10 opmerkingen:

 1. Haha, je bent mij voor :)

  Moest ook erg lachen om punt zes, ben echt een paar weken geleden naar de dierentuin gegaan (Burgers' Zoo) voor research. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien nog een gelukzaligheidje: sinds september 2011 wordt het vak/werk (dit mag u ook zonder slash lezen :)) van jeugdauteurs bestudeerd in een heuse masteropleiding Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg!

  Over grootste ergernissen gesproken: dan hebben wij studenten er ook nog wel een. Als we vertellen wat we studeren is het antwoord zeer regelmatig: 'Oooh, dus je gaat kinderboeken schrijven!' Eh, nee. Dat talent heb ik dan weer niet, denk ik.

  Leuke blogs, Milja en Marcel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank Inge!

  En Marloes mensen die zoiets zeggen zorgen hoe dan ook voor ergenissen ;-). Ik hoop dat het lijstje van gelukzaligheden voor studenten van jouw masteropleiding nog veel langer is dan die van mij!

  En Marcel met goede ideeën moet je snel zijn haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1. Je komt nooit de deur uit.
  2. Je bent altijd op je werk, dag en nacht.
  3. Je ziet er niet uit.
  4. Je kunt niet zeggen: ik zie er niet uit, maar ik werk heel hard, want niemand hoort je.
  5. Je moet 'uit het raam staren' als werk zien, wil je een beetje fatsoenlijke uren draaien in vergelijking met (bijvoorbeeld) je partner.
  6. In de dierentuin kun je alleen maar aan kinderboeken denken.
  7. Je moet je collega's bijhouden.
  8. Als je een personage afserveert, is er altijd een (ex)vriend(in) die baalt dat jij een kinderboekenschrijver bent en geen AKO-literatuurprijswinnende échte schrijver.
  9. De belastingcontroleur lacht je uit om het schamele beetje boeken dat jij gniffelend als 'studiekosten' opvoert bij de zelfstandigenaftrek (normale mensen voeren een SUV of een reisje naar Thailand op).
  10. Je hoopt dat je collega's je begrijpen, anders begrijpt écht niemand het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Speciaal voor Pjotr (Bedankt voor de slappe lach!). Aanvulling op mijn lijstje;

   11. Recensenten die je een spiegel voorhouden zodat je altijd met twee voeten op de grond blijft staan. Sterallures is echt wel het laatste wat je nodig hebt!

   Verwijderen
 5. Nummer 3 is wel heel herkenbaar. Ik schrok me rot toen ik gisteren halverwege de dag per ongeluk in de spiegel keek. Heb me snel opgemaakt voor ik naar het Alzheimercafé ging, 's avonds.

  BeantwoordenVerwijderen